Genel

Ekinezya Çayı Faydaları

Ekinezya çayı faydaları ve çayı nasıl demlenir bu yazıda ele almaya çalıştım. Mevsim değişikliklerinin vücudumuz direncini düşürür. Özellikle kış aylarında, grip ve soğuk algınlığından korunmak mümkün. Bunun için de uzmanların önerilerinden biri de ekinezya çayı. Ekinezya veya diğer adıyla kirpi otu nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli?

Ekinezya Nedir?

Ekinezya diğer adıyla kirpi otu çok eski bir şifa otu olarak bilinir ve birçok eski kültür ilaç olarak kullandı. Özellikle Kuzey Amerika’nın yerlileri kirpi otunu öksürüğe, boğaz ağrılarına ve iltihaplanmalara karşı ilaç olarak kullanmışlardır. Geleneksel tıpta solunum ve idrar yolları iltihaplanmalarında ve zor kapanan dış yaralarda kullanılıyor. Ekinezyanın en yaygın kullanım alanı soğuk algınlığıdır.

Ekinezya (Kirpi Otu) Çayı Faydaları Nelerdir?

Yapılan bilimsel nitelikteki deneysel (deney hayvanları ve hücre kültürleri üzerinde) ve klinik (insanlarda) çalışmaların ekinezyanın soğuk algınlığı etkenlerine karşı vücudun bağışıklık sistemini desteklediğini belirten Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “Yayımlanan çalışmalarda ekinezya ürünlerinin soğuk algınlığı, uçuk gibi virüsler üzerinde öldürücü etkisi bulunduğu gördük. Bu çalışmalarda, ekinezyanın hem bu virüsleri öldürdü hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin miktarını kontrol ederek boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellediği yazılı” dedi.

Ekinezyanın etkisi değişiyor

Ekinezya ürünlerinin soğuk algınlığı ve nezle üzerinde klinik etkinliğini ortaya koyan çalışmalara bakıldığında sonuçların tartışmaya açık olduğunun görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “Konunun bilimsel olarak, tarafsız bir şekilde değerlendirildiğinde bir etki varsa vardır, yoksa yoktur. Eğer bu şekilde istikrarsız sonuçlar görülüyorsa, o zaman deney yöntemi ve uygulama sorunları söz konusu olduğunu, aslında bitkisel ilaçlarla yürütülen çalışmalarda bunun sık görülen bir durum olduğunu söylüyor. Bunun en önemli etkenleri, deneylerde kullanılan ilacın kalitesi, ilacın uygulandığı süre ve miktarıdır. Dolayısıyla yeterli kalitede güvenilir ürünleri, önerilen süre ve miktarlarda kullanmak önemli” dedi.

Ancak Tüketirken dikkat! 45 günden fazla kullanılmamalı

Öncelikle güvenilir kalitede ekinezya ürünü seçmek ve önerilen miktarlarda uygulamak gerektiğini ifade eden Yeşilada, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeterli seviyede etki sağlaması için en az bir ay kullanmak gerekir. Ancak 45 günden uzun süre ile sürekli kullanılması önerilmemektedir. Sonuç olarak, özellikle soğuk algınlığı riskinin yükseldiği kış dönemlerinde doğanın bizlere sunduğu bu etkili ve güvenilir silahlardan yararlanmak en akılcı yaklaşımdır. Hiç şüphesiz, öncelikli hedef “hastalığa yakalanmamak”, bu konuda bağışıklığı destekleyici bu tip ürünler koruyucu olarak yararlı olabilmektedir. Hastalığa yakalandığınızda ise bu tip ürünler ile uygulanan temel tedavinin yanı sıra şikayetlerin hafifletmek için yararlıdır”

Ayrıca, Dr. Gökhan Güler yazısında şunu da belirtti: “Bağışıklık sistemini güçlendirdiği yapılan deneylerle ispatlanmıştır. Annals of İnternal Medicine dergisinde yayınlanan klinik bir araştırmada Ekinezya bitkisinin soğuk algınlığına yakalanma ihtimalini ciddi oranda azalttığı saptanmıştır.”

Ekinezya Çayı Nasıl Tüketiliyor?

En doğal ve etkili yöntem çay olarak tüketmektir. Çünkü çay olarak tüketilmesinin en doğal ve etkili yöntem olduğunu uzmanlar belirtiyor.

Günlük kullanım: ekinezya bitkisinin sıcak suda 10-15 dakika bekletin. Elden edilen bitki çayının günde 3-5 fincan tüketilmesi uygundur. Bağışıklık sistemini aktivite etmek için: Sonbahar başından ilkbahar aylarına kadar 8 hafta sürdüreceğiniz kürler (günde 3 fincan) uygulayın. İhtiyaç duyduğunuzda 2 hafta ara verilerek devam edebilirsiniz.

Ekinezya bitkisinin komplikasyonları (yan etkileri) nelerdir?

Ek olarak, Dr. Gökhan Güler yazısında: “Gebelikte Ekinezya bitkisi asla kullanılmamalıdır. Sürekli kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuza danışmadan Ekinezya kullanılmamalıdır. Belirli aralıklarla kullanılmalıdır. Bebeklere ve çocuklara Ekinezya bitkisi vermeyin. Oto immün hastalığı olan kişiler Ekinezya bitkisini kullanmamalıdır. Ekinezya papatyagiller ailesine bağlı olduğu için papatya bitkisine alerjisi olan kişiler kullanmamalıdır. Multipl Skleroz (MS), romatoid artrit ve lupus hastalığı olanlar doktor kontrolünde kullanmalıdır.” şeklinde belirtiyor.

Ayrıca, Ekinezyanın yararlarını ve kullanıldığı alanları özetlersek:

  • Ağrı kesici özelliği için kullanılıyor
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılıyor
  • Grip ve nezleye karşı koruma için kullanılıyor
  • Enfeksiyonları önlemek için kullanılıyor
  • Detoks etkisi için kullanılıyor
  • Vücut kırgınlığını ve halsizliği gidermek için kullanılıyor
  • Böcek ve yılan ısırığında tedavi edici etkisi için kullanılıyor
  • Diş ağrısını hafifletme etkisi için.

Önemli Not:

Yazımızda yer verdiğimiz bilgiler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuştur. Sizlere öneri ve bilgi vermek amaçlanmıştır. Bu yazıdaki içeriğin, kesin teşhis ve tedavi özelliği bulunmamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurmanız. Üstelik doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini uygulamanız gerektiğini önemle hatırlatırız

B Ç

Recent Posts

Kantaron Yağı Gerçek mi Nasıl Anlaşılır?

Kantaron yağı gerçek mi olup olmadığını anlamak için kantaron yağının rengine ve yoğunluğuna bakılmalıdır. Gerçek…

4 ay ago

Böğürtlen Reçeli

Yabani Böğürtlen Reçeli Al Üstelik 6 Al 5 Öde Böğürtlen Reçeli Katkısız, koruyucusuz olarak meşe…

5 ay ago

Böğürtlen Reçelinin Faydaları Nelerdir ?

Böğürtlen Reçelinin faydaları 'na değinmeden önce kısaca köy deneyiminden bahsedeyim. Hava tertemiz, çeşmelerden bizim para…

5 ay ago

Ihlamur Kaynatılır mı?

Babaannem sağken köye gittiğimde maşınganın üzerinde kaynamakta olan ıhlamur bulunurdu hep. Yani eskiler ıhlamuru kaynatırlardı.…

5 ay ago